Sejak kebelakangan ni selalu pula terbaca ibu-ibu mencari cara atau pun tips untuk menambahkan kuantiti susu ibu.Ramai yang mengadu susu drop dan sebagainya.

Saya selalu berpesan pada ibu-ibu supaya merancang penyusuan sejak dari awal kehamilan.



PERKARA PENTING YANG PERLU DIAMBIL BERAT

1.PEMAKANAN SIHAT

Pemakanan sihat sangat penting dalam pertumbuhan bayi dari awal kehamilan.
Makanan yang di ambil mempengaruhi semasa mengandung,berpantang dan seterusnya menyusukan eksklusif 6 bulan atau sehingga 2 tahun.

2.SUPLEMEN SOKONGAN

Perlu ditekankan disini suplemen bukanlah magis yang membuatkan susu ibu akan terus meriah dihari pertama.Suplemen adalah sokongan kepada pemakanan sihat yang saya sebutkan diatas.

Bagi memenuhi nutrisi,saya suka sarankan ibu mengamalkan suplemen dari awal.Walaupun begitu masih belum terlambat sekiranya ibu-ibu bertukar fikiran sekarang.Teknikal dapat dipelajari.

Kenapa suplemen?

portion makanan pada hari ni yang terlebih kalori tetapi kurang nutrisi.Contoh keperluan protein,DHA-EPA,kalsium megnesium,b-complex tidak mencapai keperluan ODA berbanding RDA.

SET MENYUSU SHAKLEE.

Set Menyusu Shaklee menawarkan beberapa item penting.

ENERGIZING SOY PROTEIN

Sejenis protein berasaskan tumbuhan yang light dan tidak memberatkan buah pinggang berbanding protein haiwan seperti ayam dan daging.
Keperluan protein ibu menyusu lebih dari keperluan orang biasa iaitu sebanyak 25gm sehari.Dan mungkin juga lebih mengikut keperluan ibu sendiri jika menyusu secara kerap.

ALFALFA

Jamu moden yang paling berkesan dalam kualiti susu ibu.Atau lebih dikenali sebagai milk booster.Berasakan tumbuhan alfalfa yang kaya dengan 1000 khasiat.

B - COMPLEX

Ibu sangat memerluan 8 jenis vitamin b dan asid folik yang terkandung dalam B-COMPLEX ini dalam membantu mengurangkan ketegangan atau stress semasa menyusukan.Kerana tubuh ibu2 bekerja keras bagi memastikan kelancaran susu.Sangat penting bagi mengekalkan mood senang dan gembira dengan adanya B-COMPLEX ini.

SUSTAIN RELEASE VITAMIN C

Sumber antioksida kerana tubuh ibu yang mungkin terdedah dengan sebarang kuman viral dan menguatkan sistem imun badan.Jika badan tidak mampu melawan kuman dan jatuh demam kemungkinan susu juga akan drop.

VITALEA

Sumber zat besi dan lebih 80 mineral yang diperlukan setiap hari bagi meningkatkan oksigen dalam darah atau meningkatkan HB dan mencegah anemia.

OMEGA GUARD

Sumber DHA-EPA penting untuk mengawal kolestrol  juga bonus utk kesihatan mata,mengurangkan rambut gugur dan baik untuk pembentukan neuron baby!

OSTEMATRIX

Jika anak mendapatkan kalsium dari ibu, ibu mahu ambil bekalan dari mana pula? Keperluan kalsium ibu menyusu ialah 1000mg sehari.

Bekalan kalsium magnesium,boron,zink yang menguatkan tuang dan gigi ibu supaya bertahan sehingga hari tua.Kerana kalsium juga terdapat dalam darah sebagai ejen pembekuan darah jika tercedera.Jika tidak mencukupi kalsium ibu akan disedut dari tulang yang menyebabkan OSTEOPOROSIS!!

TESTIMONI MEREKA YANG BERJAYA MENYUSU BADAN DENGAN SHAKLEE


Jika ibu berminat mendapatkan set penyusuan dari Shaklee jangan segan2

0106300503
HAWA
PENGEDAR SHAKLEE SERI MANJUNG DAN SEMENANJUNG MALAYSIA
Tuan - tuan
Puan - puan

Kita pada zaman ini.. Pada tahun 2018,pada zaman yang urusan siap dihujung jari, perasaan juga selaju jari menaip di keyboard . Berfikir juga mahu laju2,bekerja juga mahu laju-laju .
Tetapi masih ada satu perkara yang tidak boleh diurus laju-laju kerana sunnatullahnya ia perlu kan langkah2 yg berhati-hati.

Jika kurang tidur, tidurlah
Jika kurang makan, makanlah yang berkhasiat ,bersenam secara sihat ,bergaul di alam maya cara terhormat.

AmalkanAmalkan makanan tinggi nutrisi seperti omega 3 dan vit B COMPLEX.
Anak-anak tak suka makan
Anak-anak memilih

Mak ayah. .Kita yg bentuk sebenarnya acuan dapur kita.. Kalau dah kenyang dengan sebotol susu yang penuh mcm mana anak nak cuba makanan lain.

Cara saya :

Umur anak 2 tahun 5 bulan ..Botol susu anak saya tetap 250ml sahaja.. Tidak bertambah.. Kalau lapar lagi saya beri makan yang lain  dan air putih..

Dan saya tambah mealshake dalam bancuhan susu anak...insya Allah
..ada kajian mengatakan anak tidak selera makan kerana kurang nutrisi dari susunya..

MEALSHAKE ni sejenis multivitamin dalam bentuk serbuk dari sumber tumbuhan..



Dengan sesudu teh mealshake insya Allah Anak mahu makan dgn sendiri . Walaupun bukanlah dlm kuantiti yang byk tetapi semua makanan dia mahu cuba . Kalau tak suka kita cuba yang lain ya..

Mak ayah jgn putus asa. .

Lagi satu.. Makan kena sama-sama dengan anak. .Tutup TV dan gajet ..Fokus pada makanan.. 😘

Kalau mak ayah nak beli MEALSHAKE

Hubungi
HAWA
0106300503
PENGEDAR SHAKLEE SERI MANJUNG
Dalam seminggu ni asyik dok teringin dua benda. Sebab ape pun tak tahulah. Kebetulan suami outstation. Tu yang menahan je.

Jadinya ,lps je suami balik terus cakap malam ni kita makan di Kampung Nelayan ye.. Awe teringin  nak makan kupang Bakar


Ada 3 jenis

Bakar 1kg RM14
goreng tepung 1kg RM24

Saya order 1/2 je yang Bakar. 

Apa rasa dia ? 

Homaigoodd. . Isinya besar ..Putih . Lembut ..Tak liat langsung . Cicah dgn sambal kicap dia... Fuh .. Kenyang! !

Memang sedap kome weh.. . 

Lain2 menu popular kat sini .. 

Mee kari ketam! !Pergh... Kuah sedap !

Mee udang .. Nasi gorang ketam... Ehh ..Semua ketam udanglah.. 

Kome yg boring asyik makan kedai siam ...bolehlah makan kedai Melayu ni... padu beb! 

Hehe. . 

Tapi esok kena buat work out lebihla ye.. Udoh lewat makannye... 

Nak vitamin GOUT ? 

HAWA 
0106300503
PENGEDAR SHAKLEE SERI MANJUNG 

Al kisahnya saya ni sejenis suka bersukan ..Lately ni mcm berminat dgn larian .. Tapi masalah utama boleh lari takat 3km je. .Lebih pada tu habislah lutut pun gelong.

Tu yang buat keputusan beli basikal .Cadangnye nak beli basikal biasa tu yg cycling punya lah.. .

Kalau dh jiwa mak2 ni mulalah terfikir kan si anak ku Anas Syauqi .. Oiii..dok fikir kang aku kayuh kang dia ni nk letak mana. .Basikal tu bukan boleh buh carrier budak.

Fikir punya fikir . . .

Belilah yang sesuai utk mak2 yang ada anak tapi masih boleh perah urat kayuh ..

Nak tgk tak basikal kite??

Cantik tak ..

Tapi kan..bawak sekali anak belakang tu lagi berat weh.. Tumpo.. Haha..

Belum lagi try bawa sorang2..nanti kita review balik ya.

Lutut saya ni mmg kena minum ESP+VIVIX+KOLAGEN baru boleh jalan licin .. Kalau idakkk... (Jadilah mcm cerita 8 tahun lps .. . Sambungan. .